Trei romane contemporane care vin să demonstreze potențialul abordării moderne în narațiune
Tendințele literare din ultima perioadă atestă o cooptare tot mai frecventă a realității în ideatica narațiunilor. Ne detașăm tot mai mult de visare în favoarea trăirilor reale, sesizabile, constante. Prin urmare, m-am gândit să elaborez un top trei romane contemporane care militează, prin natura lor, spre ancorarea realistică într-o abordare modernă a narațiunii. Sunt romane care depășesc orice fel de canon, care sunt construite pe istorii desprinse din ceea ce trăim cu toții, din ceea ce chiar face diferența.
Primul pe lista mea scurtă este romanul 1979 de Christian Kracht, un scriitor care pare să nu-și trădeze viziunile neortodoxe și care ne dăruiește un periplu sumar prin trăirile unui om pierdut în spațiu și în emoție. Șocant, greu de dus pe alocuri, dar foarte bine construit, romanul este expresia modernității, când autorul nu încearcă variantele prea soft în abordare, ci merge pe senzaționalul real. Romanul a fost reeditat la Editura Cartier.
Al doilea pe listă este Fiu de ticălos a lui Sorj Chalandon – un roman autobiografic, de o duritate aparte, care, trebuie să recunosc, m-a atins profund. Un fiu află că propriul tată a îndeplinit funcția de colaboraționist în trecut și dilema morală provocată de aflarea acestui adevăr îl turmentează și îl pornește în căutarea tuturor detaliilor. Realitatea din spatele acestei scrieri este derutantă pentru cititor și, pot doar să-mi imaginez, cât de acut a fost resimțită de narator. Romanul a fost tradus în colecția Humanitas Fiction.
Și ultimul pe lista mea este romanul Dezrădăcinare de conaționala mea, Sașa Zare, o apariție editorială Fractalia. Cartea surprinde traumele unei tinere care nu poate face pace cu acestea, iar exercițiul său automeditativ este inedit, sincer și foarte dureros.
Toate cărțile prezente în acest top au o conexiune specială cu realitatea, fără compromisuri, fățișe și asumate. Vă rog să le treceți pe lista de lecturi și să le descoperiți. Merită fiecare minut din timpul dumneavoastră.
Leave a comment