5 lecturi spooky pentru toate vârstele

Toamna se citesc multe cărți cu un fir narativ antrenant, incitant și cu o doză consistentă de mister și straniu. Mai mult decât atât, la sfârșit de octombrie se sărbătorește Halloweenul, când totul este împânzit de dovleci sculptați și costume care mai de care mai neobișnuite. Vin și eu aici cu o listă de lecturi potrivită pentru orice vârstă, de la mic la mare, pentru a intra și cu cărțile în spiritul acestei perioade.


Povești cu căpcăuni și vrăjitoare. 50 de basme și legende din lumea întreagă de Angela McAllister (Humanitas Junior, trad. Maria Rizoiu)

Începem cu copiii, care sunt ținta întregii fieste nocturne. Acest volum reunește nici mai mult, nici mai puțin de 50 de povestioare, culese din întreaga lume de o voce narativă care știe cum să livreze magia poveștilor pentru a-i capta pe piticii curioși. Ilustrațiile realizate de Mădălina Andronic aduc textele la viață, astfel că cei mici au parte de un adevărat spectacol vizual și imaginativ.

Coraline de Neil Gaiman (Editura Arthur, trad. Florentina Hojbotă)

De la copii trecem la adolescenți cu acest soft horror ce i-ar apropia pe mulți puști de literatură. Acțiune, elemente fantastice, două lumi paralele, ce să îți dorești mai mult de atât?! Lectura gloomy este perfectă pentru un sfârșit de octombrie intens, numai bun de savurat după petrecerea de Halloween.

Salem’s Lot de Stephen King (Editura Nemira, trad. Ruxandra Toma)

Facem un mare pas în umbre și ne îndreptăm atenția asupra ”Regelui”, cu un roman care nu doar că este perfect pentru această perioadă de groază, dar este o lectură însiropată în mitul vampirilor și al legendelor locale. Nu e de mirare că este o lectură de referință atât a scriitorului din Maine, cât și a Halloweenului.

Din iad. O autopsie a lui Jack Spintecătorul de Alan Moore (Editura ART Grafic, trad. Alex Văsieș)

Ooh, dar ce carte bună e asta! Trebuia să includ în lista aceasta și un roman grafic, nișă tare dragă mie. Capodopera lui Moore explorează dedesubturile întunecate ale minții umane, lăsându-te la final pendulând între uimire și groază. Cu un fir narativ ce ne invită în culisele unuia dintre cei mai cunoscuți criminali în serie ai lumii, lectura consistentă te atrage imediat în vraja sa, urmând să îți ofere o poveste explozivă, captivantă și foarte bine scrisă.

Dracula de Bram Stoker (Editura Art, trad. Barbu Cioculescu și Ileana Verzea)

Intenționat am lăsat la final ce e mai bun, un clasic al întunericului, cartea de la care a explodat cultul lui Dracula din Transilvania. Eu am citit varianta ilustrată, pe care o recomand pentru un plus vizual care, pur și simplu, te învăluie întru totul în povestea țesută cu atâta măiestrie de scriitorul irlandez. Pentru mine aceasta este una dintre cele mai bune cărți citite, este o lectură hipnotică, incitantă, genială și cred că constituie un must-read pentru orice perioadă a anului.


Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *