Am îmbulinat-o!
L-am descoperit, de-a lungul vremii, pe Robert Șerban în calitate de prozator, jurnalist și poet, iar acum, la venirea adevăratei primăveri, iată că a venit momentul să-l descopăr în calitate de scriitor pentru cei mici. Ce alegere mai potrivită, nu? Am ales de pe raft un volum minunat, apărut în colecția Cartier Codobelc a editurii Cartier, intitulată Nemaipomenita călătorie a pripitei Ena.
Ena e o buburuză mai deosebită. Se pare că Providența sau Mama Natură a decis să o facă… fără buline! Acest fapt de-a dreptul ciudat o aduce în fața colegilor de clasă drept o ciudățenie a naturii, un fenomen inexplicabil, care atrage după sine hohote de râs și arătat cu degetul.
Doar că Ena, dincolo de aparențe, e de o putere aparte. Învață pe rupte și ia lumea asta dură în piept, doar ca să obțină respectul celor din jur. Unicul ei minus e că se grăbește (ca noi toți, de altfel) să fie la fel ca ceilalți.
Această mică povestioară, care se parcurge cu rapiditate, lasă o impresie pregnantă pentru mințile copiilor. Este, de fapt, o abordare clasică, introspectivă, specifică literaturii pentru cei mici, care trebuie să pună niște baze gândirii critice.
Prin narațiuni introspective, tinerii cititori nu numai că explorează adâncurile propriilor lumi interioare, dar și cultivă o înțelegere mai mare a experiențelor și emoțiilor diverse care ne unesc pe toți ca ființe umane. În timp ce întorc paginile acestei povestiri atemporale, copiii pornesc într-o călătorie de reflecție care le formează inimile, mințile și sufletele pentru ani de acum înainte.
Practic, Ena este acel copil diferit, copilul care e altfel și care trebuie să plătească un anumit preț pentru a se integra în lumea aceasta atât de dificilă în percepții. Este ființa care învață, în doar câteva rânduri, să se iubească prin felul său diferit.
Mă încumet să spun că este o povestire terapeutică, vindecătoare, despre acceptare, despre incluziune, despre acceptarea sinelui și despre a te regăsi aici și acum.
Robert Șerban are o fermitate stilistică aparte, care se încapsulează organic într-o povestire care curge, care te lasă în expectativă, în meditație dacă vreți. Suntem puși, alături de cei mici, în pielea căutării unor răspunsuri pertinente.
Ilustrațiile lui Bajko Attila au fost și ele pe măsura lecturii, completând, augmentând senzația de metamorfoză emoțională pe care o parcurge cititorul mic, de la începutul și până la finalul cărții. Diferențele stilizate sunt oglindite în imagini care se vor memora: în Ena cea diferită și în anturajul său format din umbre, forme și simboluri.
Dacă n-ați descoperit încă această carte, nu e târziu. Este momentul potrivit pentru o frumusețe diferită, o frumusețe desprinsă din propriile noastre suflete.
Leave a comment