At twenty I tried to die
(Sorin Smărăndescu)
Sylvia Plath, Clopotul de sticlă, traducere din engleză de Alexandra Coliban, Polirom, 2018
O săptămână de când am citit cartea și încă nu am reușit să scriu nimic despre ea. Sunt perioade din astea în care am impresia că nimic din ce fac nu ține / nu se leagă oricât aș încerca. Timp plat de jur împrejur, inventar anost, contabilitate seacă. Pesemne undeva ceva din text m-a atins serios de-am rămas așa, fără cuvinte. Totuși, mai încerc o dată.
Cred că măcar până la un punct oricine poate rezona cu povestea Sylviei Plath din singurul său roman, Clopotul de sticlă (The Bell Jar). Una din cele mai cunoscute și influente poete americane ale secolului XX, Plath a publicat acest text în 1963 sub pseudonimul Victoria Lucas, cu puțin timp înaintea morții sale tragice.
Eroina principală, Esther Greenwood are 19 ani și este, după toate aparențele, o tânără promițătoare, care visează la o carieră literară. Nimic nu pare s-o împiedice să-și realizeze visul. Alături de alte câteva fete, Esther câștigă selecția de eseuri / nuvele / poezii / reclame a unei reviste de modă newyorkeze. Premiul constă într-un one month Manhattan job, including coaching & career advice, adică Big City life cu toate cheltuielile plătite + gratuități (spectacole, prezentări de modă, saloane de înfrumusețare, întâlniri cu personalități din domeniile de interes). Atât că „era ceva în neregulă” cu ea în vara aceea. Nu se putea gândi decât la soții Rosenberg și condamnarea lor la moarte prin electrocutare de care vuia toată presa. Deși pare să-și rezolve conflictele interioare printr-un control și o forță de decizie dramatic de mature, Esther are o mare vulnerabilitate: ea însăși. Reîntoarsă acasă în Boston, alunecă pe toboganul depresiei și ajunge să fie instituționalizată sub strict control medical. Între extaz și agonie nu sunt decât câteva luni.
Dar în toată această tulburare, în ciuda degringoladei personale, Esther refuză postura de victimă și, consecventă, continuă să-și adjudece tot ce-i aparține: alegerile, greșelile, independența, identitatea. Lucrurile stau așa cum vrea ea sau nu stau deloc. (…)
Pentru a citi tot articolul dă click aici.
Leave a comment