Cu inima smulsă din piept
(Constantin Buduleci)
Radu Paraschivescu, editura Humanitas, 2008
Poveștile de dragoste rămân subiectele cele mai folosite în literatură, inepuizabile prin natura lor și a omului, iar unele se întâmplă ca la un moment dat să treacă dincolo de gingășie și de frumusețe în sfera macabrului și al groazei. Cartea Cu inima smulsă din piept este prezentată ca fiind una de dragoste, cu un subiect din Evul Mediu, care nu a reușit să își facă loc între poveștile de dragoste cunoscute, cum spune cu regret însuși scriitorul în epilog. Totuși, consider că această carte dezvăluie până la urmă de ce această frumoasă poveste de dragoste a rămas în umbra poveștilor recunoscute la nivel mondial.
Cartea este împățită în două părți clar delimitate de moartea eroinei principale Ines de Castro. Bazat pe legende/cronici din timpul Evului Mediu, prima parte prezintă povestea de dragoste dintre un prinț portughez (Pedro) și dama de companie a soției sale (Ines de Castro). Iubire imposibilă în vremuri în care cei implicați în politică renunță la libertățile lor pentru binele comun. Până aici totul este clar și la locul lui, însă partea a doua prezintă contextul istoric al perioadei și răzbunarea lui Pedro pe cei vinovați de moartea violentă a iubitei sale. Nu vreau să divulg acest sfârșit, ar fi bine să îl descoperiți chiar voi pentru o intensificare a plăcerii cititului.
Povestea curge frumos, Radu Paraschivescu fiind un bun povestitor, dar fără prea multe metafore, comparații, de aceea nici nu am reușit să scot un citat care să mă încânte. Probabil cuvintele din titlu sunt singurele care reprezintă un punct-cheie al poveștii, un sentiment clar și dur, regăsindu-se în ambele părți ale cărții.
Coperta:
Cu o pictură de-ale lui Karl Briullow care reprezintă moartea eroinei principale, induce în eroare cititorul referitor la scena morții eroinei, fiind ușor diferit prezentată în carte.
Concluzie:
Cu inima smulsă din piept este o carte relaxantă, ușoară, plină de istorie. Se vede că autorul s-a documentat pentru această carte. M-a făcut să caut pe internet Mănăstirea Alcobaca și mormintele celor doi protagoniști și dorința de a vizita și fizic acest loc. Povestea de dragoste în sine este distrusă de acțiunile pe care Pedro le face, distrugând frumusețea a ceea ce înseamnă iubirea. Dincolo de moarte nu avem dreptul să implicăm iubirea sau viața. Cred că asta este explicația rămânerii poveștii în umbră.
Leave a comment