Debuturi la Casa de pariuri literare

(Andrei Mocuța)

Petra Torsan, grații muze armonii, editura Casa de pariuri literare, 2021

Petra Torsan scrie o poezie foarte zglobie, degajată, scuturată de figurile de stil clasice, ai efectiv impresia că periplul ei poetic e o joacă continuă, chiar dacă o joacă serioasă pe alocuri. Ea chiar apelează și la versurile în rimă, tot cumva jucăușe, dar care sfidează rima clasică. Marea calitate a unei poete atât de tinere e că nu se ia foarte în serios în dorința de a sparge canoanele literaturii și tocmai de aceea îi iese versul atât de curat, de neînzorzonat și lipsit de crisparea care o întâlnim de obicei la debutanți.


Tatiana Grosu, ce vedem noi când ne uităm unul la altul, editura Casa de pariuri literare, 2021

Tatiana Grosu e o poetă a atingerii şi a senzualităţii, a tactilului şi a gustului intim. Ea se remarcă în acest debut printr-o explorare a intimităţii, transformată imediat în poem şi vibraţie. Remarcabil în acest volum e modul în care poeta atinge cotele unei intensităţi maxime a senzualităţii şi intimităţii, dincolo de întâmplări, dincolo de prejudecăţi. Arma ei secretă e chiar feminitatea recuperată şi verbul delicat, fragilitatea şi chiar un anumit instinct voyeurist, întrucât nu de puține ori poeta lasă senzația că pândește realitatea din spatele unei uși închise, prin gaura cheii.


Victoria Tatarin, ???, editura Casa de pariuri literare, 2021

Volumul de versuri al Victoriei a avut un efect în etape asupra mea. La început m-a intrigat, de ce trei semne de întrebare în locul titlului? Fiind vorba de un debut, e indicat să dai un nume, o identitate cărții tale. Și volumul chiar are identitate, însă am aflat asta abia în ultimul ciclu, acolo veți găsi sursa semnelor de întrebare, dar nu vreau să ofer spoilere celor care încă nu au citit. Așadar am fost intrigat într-o primă fază. Apoi am fost ușor contrariat de cruzimea anumitor imagini. Mi-am zis în sine: alt debutant care vrea să șocheze. Ceea ce, de fapt, chiar e normal, dacă stăm bine și ne gândim.


Cătălina Popescu, interior analog, editura Casa de pariuri literare, 2021

Elementele care definesc universul poeziei Cătălinei Popescu sunt o încărcătură lirică extrem de concentrată și energiile ce dau în clocot. Este poezia unei debutante contaminate de revelația trăirii intense și a „morții fericite”. Acest volum conține multe elemente ale spaimei existențiale, deduse la început în propoziții calme și cuvinte simple care apoi reverberează tulburând apele spiritului și provocând adevărate convulsii la nivelul limbajului.


Pentru a citi tot articolul dă click aici.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *