FILIT – Ten years of friendship and still counting

Voluntar FILIT din 2013 pînă în prezent

Am fost la FILIT, asta nu e o noutate pentru cei care mă cunosc, și am marcat astfel zece ani de voluntariat în mijlocul unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri de literatură de la noi din țară. Am înțeles, once again, ce mă trage spre Iași în fiecare toamnă, de ce fiecare an vine la pachet cu promisiunea că, orice ar fi, în octombrie, o lună extrem de aglomerată la mine – nu doar că e început de semestru la facultate, plus ziua mea de naștere –, să zbor la Iași.

A fost un sentiment plăcut acela de a-mi sărbători ziua, în prima zi a festivalului, printre prieteni, iar spre deosebire de alți ani nu a mai fost o zi ca oricare alta, majoritatea dintre cei cu care mă întîlneam la Casa FILIT îmi transmiteau personal urările și ne îmbrățișam, apoi rupeam cîteva minute din timpul nostru pentru a povesti.

Și anul acesta, festivalul nu s-a dezmințit, la Iași au ajuns peste 250 de invitați, din 25 de țări, programul a conținut peste 100 de evenimente. Un banchet literar unde am avut două roluri, cel de voluntar și cel de participant în cadrul a două evenimente din program, ambele desfășurate în a treia zi de festival. În primul eveniment, „Cum ne apropiem de poezia contemporană”, am vorbit și citit poezie elevilor de la Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul”, un proiect de Karmen Florea, susținut de Cărturești, prin care promovează poezia nedebutaților, i-am avut alături pe Lucian Bălan și Andrada Strugaru, poeți ieșeni, în rolul de moderator – Elena Simion, poetă care a debutat cu volumul Părul de pisică (Casa de Pariuri Literare, 2021) și Andrei Zbîrnea, energicul moderator de evenimente, promoter cultural, poet etc. Evenimentul s-a încheiat într-o notă entuziastă întrucît din sală veneau constant întrebări din partea elevilor curioși să afle fie recomandări despre ce să citească, fie sfaturi în ceea ce privește scrisul.

Vinerea, una dintre cele mai încărcate zile din program, s-a încheiat la Casa FILIT unde, pînă în zorii zilei de sîmbătă, au citit poezie aproximativ 50 de poeți, un maraton, așadar, de lecturi la care am participat pentru prima oară, reușind să citesc în jurul orei 1:00 în mijlocul unei forfote care îți încălzea sufletul.

Din poziția voluntarului menționez că am avut invitați pe care îi citisem dacă nu integral, atunci măcar parțial, înainte de a-i cunoaște în persoană. Voi aminti aici de două scriitoare cu care am păstrat legătura, Karina Sainz Borgo (Venezuela/ Spania) și Giulia Caminito (Italia) ambele mărturisindu-mi pe un ton admirativ cît de mult le-a schimbat interacțiunea cu elevii și publicul participant la întîlnirile din Casa FILIT.

Pe lîngă momentele menționate mai sus, anul acesta am avut ocazia să dialoghez mai mult cu echipa de voluntari, m-am simțit mai conectată, am avut conversații cu cei mai tineri, liceeni sau studenți, unii dintre ei aflîndu-se pentru prima dată în departamentul care se ocupă de invitați, un lucru pe care vor să-l facă negreșit și la ediția următoare, recunosc că i-am invidiat puțin pentru lucrurile pe care le descoperă pentru prima dată, pentru surprizele care li se dezvăluie, emoțiile care îi împresoară cînd sunt în jurul invitaților etc. deși chiar și după zece ani de voluntariat te poți emoționa ușor, mai ales dacă ești în preajma unui scriitor pe care îl citeai cînd erai mic, cum ar fi Markus Zusak – un vis îndeplinit pentru mulți dintre noi care și-au dorit un autograf sau o fotografie cu el. Astfel de întîlniri, mai ales pentru tinerii care studiază la Iași sau împrejurimi, dar și pentru cei care iau trenul de noapte pentru a ajunge la festival, pentru a participa la evenimentele de peste weekend, sunt motivul pentru care revin la FILIT, în fiecare an, unde pot fi în mijlocul oamenilor pentru care literatura e o parte esențială din ei.

Nu există nicio îndoială cînd spun că acest festival a crescut în vizibilitate și a ajuns deja să fie pe harta celor mai mari evenimente culturale de top care pun în valoare nu doar orașul, ci întreaga țară, făcîndu-și loc, pe bună dreptate, în rîndul festivalurilor arhicunoscute în toată Europa.


Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *