Între trecut și viitor – un destin pecetluit de nepăsare

Am ales să scriu câteva gânduri despre una dintre ultimele lecturi tocmai din pricina a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Punem sub reflectoare regimuri politice, iar undeva, în umbră, se petrec lucruri peste care se trece prea ușor cu vederea, tot din cauza acestor regimuri.

Romanul Livada de peri a fost nominalizat la International Booker Prize în 2021, iar în 2023 Black Button Books, prin traducerea lui Oto Peikrishvili, l-a adus pe piața de carte din România.

Nana Ekvtimishvili este o scriitoare echilibrată și una dintre vocile contemporane importante în lumea cinematografică și literatura georgiană. Ea a creat un mic univers copleșitor în mai puțin de 200 de pagini. Avem parte de o lectură tristă, emoționantă, ce stârnește milă fără a-și propune acest lucru.

Într-un internat pentru copii cu handicap (dar nu numai) dintr-o suburbie a orașului Tbilisi, o relicvă din vremuri sovietice, zeci de copii își acceptă soarta de a fi dați uitării de propriii părinți.

Lela, ajunsă la vârsta majoratului, rămâne la școală și după vârsta de 18 ani, tocmai din motivul de a deveni un sprijin într-o lume în care singurul licăr de speranță pare să vină din eligibilitatea adopțiilor americane.

Abuzul și hărțuirea fac parte dintr-un ciclu perpetuu de violență. Astfel, relațiile dintre copii sunt adesea marcate de intimidare, umilințe și agresiune. Deși romanul nu expune scene explicite de abuz sexual, acesta există și este subtil sugerat de existența unor experiențe traumatizante pentru fete.

Titlul romanului este un simbol al nesiguranței. Oricine ar încerca să mănânce pere din livadă, s-ar putea scufunda din cauza pământului mlăștinos. Astfel, livada, care ar trebui să ofere dulceața fructelor, contrastează cu viața dură a copiilor de acolo. Internatul devine microcosmosul unei societăți corupte și insensibile, în care neglijența instituțională este o realitate dură a acestei lumi.

Mai există un simbol peste care eu nu am putut să trec cu vederea și mi s-a părut a fi edificator în construcția acțiunii: un balcon deschis la un etaj superior, cu ușa scoasă din țâțâni de unul dintre copiii de acolo – o punte ce poate alimenta sau chiar genera gânduri sinucigașe ori, pur și simplu, un loc de reflecție asupra vieții, asupra propriei existențe.

Livada de peri este un roman realist, puternic și tulburător, cu o poetică aparte. Nu este doar o cronică a suferinței, ci și o poveste despre prietenie, rezistență și speranță.


Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *