Jurnal de tabără (II)

3 august 2023

Ca să vorbesc despre ziua a doua a Taberei de Literatură „Leonard Tuchilatu” din Glodeni, va trebui să continui cu finalul primei zile. După recitalul din prima seară, am ieșit la o plimbare prin parcul din Glodeni unde am improvizat ad-hoc un recital pe Aleea Clasicilor, recitând în fața busturilor poeților George Coșbuc, Grigore Vieru și Mihai Eminescu din poezia acestora. Numai la bustul criticului basarabean Vasile Coroban nu am recitat nimic, dar ne-am luat revanșa față de el în cea de-a treia zi de tabără (despre care voi vorbi la vremea cuvenită). Totodată ne-am bucurat de luna plină, mare și fermecătoare care ne-a străjuit de pe cer, lună care a devenit, într-o poză, grație tehnologiei și opticii, o lună dublă. De aici a venit și una dintre temele de lucru pentru a doua zi, Nicolae Corlat, redactor-șef adjunct la revista Hyperion din Botoșani, propunându-ne să scriem un poem despre lună, fie ea dublă sau nu. Celelate două teme pe care le-am primit pentru a doua zi de tabără au fost: rescrierea unui poem scris de alt participant la tabără, temă propusă de Șerban Axinte și scrierea unui poem în care fiecare să-și inventeze o biografie, un alter-ego ideal, temă primită de la Dumitru Crudu, amfitrionul principal al taberei.

Foto: Romeo Aurelian Ilie

Și iată-ne ajunși și în a doua zi de tabără!!! După o dimineață lenevoasă, am pornit cu toții spre terenul de fotbal unde am încins o miuță de toată frumusețea. Unii ar spune că a fost fotbal, dar având în vedere că mingea era de o calitate îndoielnică, terenul de tip plajă și jucătorii aproape toți amatori, a ieșit ce-a ieșit 🙂 Oricum ne-am distrat și ne-am oxigenat din belșug creierul. 🙂

Apoi am mers la lacurile din Glodeni pentru a ne conecta și cu natura și pentru a chema cumva și starea de reverie, ceea ce în mare parte am reușit, mulți dintre noi scriind pentru temele date pe malul lacurilor.

Și iată-ne și la momentul lecturilor! Cea mai de succes temă a fost cea propusă de Șerban Axinte, grație căreia s-au născut adevărate dialoguri poetice: Valeria Coțofană a rescris un poem de Romeo Aurelian Ilie, care la rândul său a rescris un poem al Valeriei Coțofană, Alexandru Constantin Popescu a scris un poem inspirat de un poem al Nicoletei Popa și a rescris două poeme ale Augustinei Visan, Tatiana Grosu a rescris un poem de Alexandru Constantin Popescu, Natalia Pîntea a scris pornind de la poemul Adelinei Labic și așa mai departe. 🙂

Succes au avut și celelalte două teme. Aproape toți am scris biografii imaginare, unele fiind aproape credibile. Dar cele mai profunde mi s-au părut a fi cele semnate de Sorina Rîndașu, Augustina Visan și Valeria Coțofană.

Despre lună au scris Alexandru Constantin Popescu, o poezie umoristică, Maria Ivanov, un poem de dragoste, Tatiana Grosu, un poem tot de dragoste, dar și cumva metafizic, iar Adelina Labic a reușit să scrie un haiku în adevăratul sens al cuvântului, foarte apreciat de toți cei prezenți.

Partea inedită a recitalului a fost aceea că Daniel Spatar, invitat la tabără în calitate de muzician, a improvizat la clape după câte un poem al fiecăruia dintre noi. A ieșit totodată un super concert de muzică conceptuală de mare rafinament, pentru care îi mulțumim.

Bineînțeles, recitalul poetico-muzical a fost urmat de o seară de muzică, dans și voie bună!


Imaginea reprezentativă: Romeo Aurelian Ilie


Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *