Jurnal din Tabăra de creație literară a tinerilor scriitori – Săvârșin, ediția a XVII-a

Septembrie 2023

Între 6 și 10 septembrie 2023 s-a desfășurat cea de-a XVII-a ediție a Taberei de creație literară a tinerilor scriitori de la Săvârșin, ca parte a Festivalului Național de Literatură „Dorel Sibii” din aceeași localitate, ajuns la rândul său la ediția cu numărul XXV.

Ediția de anul acesta a taberei a fost una inedită, de tranziție, selecționerul Sorin Despot a.k.a. Soso, care a ținut frâiele taberei la ultimele zece ediții, i-a predat mandatul lui Romeo Aurelian Ilie a.k.a. RAI. Astfel că, dacă până acum exista un singur selecționer, anul acesta au fost doi, dar o singură echipă formată din poeții Dan Mihuț, Radu Rizea și Victor Drăghici, Cristina Pașcanu, Ana-Maria Anania, Toni Chira și Bogdan-Alexandru Petcu.

Cazarea tinerilor scriitori a fost la Pensiunea Patrimara din satul Căprioara, afiliat Săvârșinului, într-un decor de-a dreptul edenic care a contribuit la rândul său la instalarea unei energii pozitive, propice literaturii. Timp de trei zile, toți cei nouă poeți s-au autoexilat în Paradis, uitând cu totul de lumea de afară. Aici s-a mâncat, aici s-a băut, aici s-a dormit, dar mai cu seamă, aici s-a scris, s-a citit și s-au purtat cele mai frumoase discuții despre literatură. Timp de trei zile, aproape încontinuu, toate discuțiile, fie că porneau de la muzică, de la cultura pop, de la textele de marketing, de la anime-urile japoneze, de la arta experimentală sau de la orice altceva, s-au îndreptat înspre poezie, generând la rândul lor scrierea unor poezii, zic eu geniale, care vor vedea lumina tiparului în următoarea antologie a taberei, care v-a apărea în maximum o lună.

În zilele de 9 și 10 septembrie, Tabăra a fuzionat cu Festivalul „Dorel Sibii”, iar acțiunea s-a mutat chiar în comuna Săvârșin. Au avut loc lecturi publice la care au fost invitați scriitori consacrați din Arad și membri ai cenaclului Pavel Dan din Timișoara, atât la Casa de Cultură din Săvârșin, cât și pe Domeniul Regal. Dar poate cea mai frumoasă activitate a acestor două zile a fost petrecerea literar-câmpenească desfășurată la înălțime, pe deal, la Moșu Miu, o locație superbă, feerică, unde cu toții, tineri și consacrați, ne-am bucurat de poezie, de natură, de bucate alese și, mai ales, de prietenie, totul culminând cu un impresionant foc de tabără, în jurul căruia s-a cântat, s-au spus poezii și s-au legat, desigur, prietenii pe viață.

Voi reveni cu amănunte la anul, pe aceeași vreme, din aceleași locuri și, mai ales, cu aceeași bucurie!

Trebuie specificat și faptul că organizatorii din umbră ai Taberei au fost poetul Ioan Matiuț și primarul-poet Ioan Vodicean, cărora le mulțumim.


Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *