Muzica mainstream: ”rețeta” pieselor românești de succes
De la o vreme, pot spune că, de fiecare dată când o persoană cunoscută mă încurajează să ascult o piesă în vogă la radio, îmi pun niște semne de întrebare. Care este motivul? Ei bine, încep să mă întreb de ce sună aproape la fel ca ultimele piese pe care le-am auzit la radio cu doar câteva minute înainte.
Cele mai multe genuri muzicale au evoluat din sau au fost măcar câtuși de puțin influențate de muzica clasică. Din punctul meu de vedere, acesta este unul dintre motivele pentru care atunci când o persoană învață să cânte la un instrument este nevoită să exerseze cât mai multe opere clasice, iar asta nu doar pentru că o ajută pe parcursul timpului să devină mai bună și să își stăpânească mai bine propriul instrument, dar și pentru că acest gen muzical reprezintă rădăcina a aproape tot ceea ce se compune și ajunge într-un final să iasă pe piața muzicală în zilele noastre.
Chiar dacă muzica modernă a evoluat foarte mult de-a lungul timpului, inspirându-se din operele compozitorilor clasici, tot se pot observa diferențe majore între multe piese și genuri muzicale contemporane. Dar, în ciuda acestui lucru, melodiile pe care le ascultăm, în special cele de la radio și cele care apar pe canalele ce difuzează exclusiv muzică, au început să fie din ce în ce mai repetitive, acest lucru făcând destul de greu să mai găsești piese populare, ascultate de către toată lumea, care să fie și “originale”.
Acum ceva vreme, m-am urcat în mașina mamei mele și am deschis radioul pentru a asculta piese noi ce s-au mai lansat în ultima vreme. Cu cât ascultam mai mult, cu atât aveam impresia că audiez, de fapt, aceeași melodie la nesfârșit. Am constatat că fiecare piesă avea exact aceeași temă, una de dragoste, chiar dacă timbrul vocii era ușor diferit, dar cumva tot similar cu celelalte pe care le mai auzisem și în urmă cu câteva minute.
La început mi-am propus să ignor aceste gânduri. Mi-am spus că poate exageram și, de fapt, piesele erau complet diferite, doar eu nu-mi dădeam seama de acest lucru. Dar, la scurtă vreme am văzut un video pe rețelele de socializare cu Cheloo, celebrul membru al trupei Paraziții, un video în care acesta li se adresa oamenilor, mai exact artiștilor români, spunând că nu i se pare normal faptul că toate piesele românești din zilele noastre sună la fel. Acest lucru m-a facut să revin asupra părerii pe care am avut-o la rândul meu în momentul în care am ascultat melodiile difuzate la radio. Astfel, m-am decis, din curiozitate, să caut topul celor mai ascultate melodii românești și am încercat să fac o mică analiză, pentru a vedea dacă liniile melodice ale acestora coincid.
Pentru realizarea acestui studiu, am luat primele zece piese din topul celor mai ascultate piese românești din anul 2024.[1] Apoi, folosind aplicația Chordify și căutând pe rând fiecare piesă, am scos acordurile care reprezintă, de fapt, linia melodică a fiecărei melodii și pe care le-am scris mai jos. Acordurile sunt notate cu litere ( A, B, C etc. ), dar, pentru a se vedea mai ușor asemănările dintre acestea, am aplicat fontul italic pentru toate acordurile care se repetă în mai multe piese.
- Oana Radu – „Cine zice că-i ușor”
Ebm B Abm Db
- Miky Me – „Superficiala”
B Db Ebm
- F charm feat. Alma D. & Ansamblul Folcloric Soleștenii – „Oameni buni”
Ebm Abm Db
- ANTONIA – „Ploi de Tequila”
F Dm Em
- Mario Fresh – „Nu plânge”
F G C Am
- Guess Who – „*exemplu”
A B C#m
- Nicole Cherry x RAVA – „Liniște”
C Am Em D
- Irina Rimes – „Dudadu”
Am Dm F Em
- Andra – „Să te iubească cineva”
F#m B G#m C#m D#
- Florin Ristei x Dan Bittman – „Fără sunete”
E B A C#m F#m
În urma acestei analize, doresc să adaug faptul că nu am scris acest articol cu scopul de a-i ”denigra” pe artiștii de mai sus sau de a încerca să insinuez că artiștii români nu produc muzică de calitate. Ceea ce am vrut să subliniez este că există anumite ”rețete” și anumiți algoritmi muzicali care prind mai bine la public față de altele, acest lucru fiind remarcat și în alte țări, dar și în alte tipuri de artă, precum literatura (de consum). Genul de piese pe care le-am menționat mai sus sunt, pur și simplu, mai ușor de ascultat și de fredonat, ceea ce le face perfecte atunci când ne aflăm blocați în trafic, facem curățenie sau chiar și atunci când ajungem acasă după o zi mai grea și simțim nevoia de relaxare!
[1] https://www.noutatimuzicale.ro/top-100-muzica-romaneasca.html
Catinca Mihăilă este elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.
Leave a comment