O carte pentru odihnit sufletul și mintea

Cele mai înalte uimiri, coordonată de Alice Năstase Buciuta, Editura Cărțile Tango, 2023

La început s-au ivit Cele mai înalte minuni. Apoi a fost vremea pentru Cele mai înalte miracole. Acum este anotimpul în care s-au copt Cele mai înalte uimiri. Culese toate din livezile sufletești ale unor scriitori ce au știut și știu în continuare să vadă și cu inima, nu doar cu ochii, de către scriitoarea și jurnalista Alice Năstase Buciuta, care și-a trasat ca deziderat să dea o altă lumină lumii în care trăim. De altfel, însuși termenul de lume, provenit din latinescul lumen, însemna la origini, tot ceea ce cade sub lumină, altfel spus, tot ceea ce este luminat. Desigur, la început, lumina era de fapt Lumină, căci era încă o rămășiță din „Lumina creată în ziua dintâi”, cum foarte bine ne amintește Lucian Blaga de unde ne tragem cu toții. Practic, prin aceste antologii, Alice Năstase Buciuta își propune, și pentru cei ce le citesc, și reușește, să redea luminii L-ul mare din frunte, să-i redea starea și statutul de Lumină.

În ceea ce privește cea de-a treia antologie din acest triptic sublim, Cele mai înalte uimiri, în care am și eu bucuria de a fi prezent cu o proză-evocare-mărturie, pot spune că este un adevărat regal al întâlnirilor cu sublimul, cu diafanul, cu divinul. Întâlnim aici povestiri-mărturisiri despre formele pe care le poate lua dragostea, despre roadele rugăciunii, ale răbdării și înțelepciunii, despre întâlniri cu sfinții, despre împărtășiri cu Lumina, despre lecții primite de la necuvântătoare, despre extensii ale sufletului.

Pot spune că mi-au mers la inimă textele semnate de părintele Crin-Triandafil Theodorescu, Alice Năstase Buciuta, Petra, Corina Ozon, Cristina Bogdan, Camelia Cavadia, Daniela Luca, Cristina Andrei, Corina Chiran, Constantin Preda și Ohara Donovetsky. Ceea ce nu înseamnă nici pe departe că restul textelor ar fi mai prejos.

De altfel, antologia în sine este o carte mare, în sensul că este genul de carte pe care e bine să o lași pe noptieră și să o deschizi ori de câte ori îți simți sufletul sau mintea obosite sau murdărite de zgura răutății celor ce au ales să nu mai trăiască în Lumină și să se îndepărteze de sursa Luminii, care este Dumnezeu.

Las aici și numele celorlalți semnatari ai acestui „manifest” pentru o viață trăită frumos și cu rost: Georgiana Spătaru, Claudiu Florian, Dara Codescu, Ioana Bâldea Constantinescu, Vica Demici, Marius Constantinescu, Zina Zen, Marcel Petrișor, Viorica Nagacevschi, Rodica Ionescu, Alina Meleșcanu, Angelica Lambru, Vanda Florea, Adrian Bebe Naidin, Victor Buruiană, Loreta Popa, Dana Anton, Daniela Floroiu, Emilia Doliș, Cornelia Solomon.


Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *