Salonul Internațional de Carte – Bookfest, ediția a XVII-a

Între 29 mai și 2 iunie anul curent s-a desfășurat ediția a XVII-a a Salonului Internațional de Carte – Bookfest, care a avut loc, conform obiceiului, la Romexpo, Pavilionul B2. Anul acesta, invitat de onoare a fost Republica Moldova. Revista Planeta Babel a fost în târg în zilele de vineri și sâmbătă, reprezentată de R.A.I., și a luat pulsul lansărilor și al publicului. Și pentru ca totul (sau aproape totul) să rămână consemnat undeva, s-a pus la cale o mică anchetă (livrescă, nu polițienească), la care au participat următorii editori/ reprezentanți:  Loredana Târzioru  (Editura Brumar),  Violeta Borzea (Editura pentru Artă și Literatură), Ramona Boldizsar (Editura Cartex), Cosmin Perța (Editura Litera) și Cătălina Bălan (Editura Paralela 45).  

Ce ne-a ieșit?!

Voilà!!!


Întrebări

  1. Cum este pentru editura dumneavoastră această ediție Bookfest, din perspectiva lansărilor de carte?! Ați lansat mai multe sau mai puține cărți decât în anii anteriori?!?
  2. Cum ați simțit publicul cititor?! Ați avut spectatori la lansări sau oamenii mai mult s-au plimbat printre standuri în timpul lansărilor?!
  3. Și întrebarea-clișeu: Ce viitor credeți că are piața de carte din România, raportat exclusiv la această ediție Bookfest?!

Răspunsuri

Loredana Târzioru – Editura Brumar

1.Lansările într-un târg de carte, pentru noi, au ținta de a marca simbolic noutățile. Am ales pe sprânceană 2-3 lansări pentru această ediție a Bookfest-ului. O sprânceană am ridicat-o înspre poetul și traducătorul Șerban Foarță, care, deși nu a fost prezent, scriitura lui merită toată considerația noastră și a cititorilor. Am lansat mai puține cărți pentru că am publicat mai puține titluri. Dar cele 4 lansări au avut ecou, chiar am “trâmbițat” datorită lui Mircea Baniciu, care a venit să însuflețească lansarea cărții Cum am devenit o Flower Power fugară, de Rodica Gürttler.


2.La lansări au fost spectatori pentru că au fost promovate. Au venit cu dedicație să asiste la lansarea autorului cutare și cutare.

3.Consider că piața de carte se scindează, în suport electronic tot mai mult, tiraje tipărite tot mai puțin. Publicul era interesat de subiectul x, y, z, dar nu ar fi plătit prețul cărții, ce, știm, e tot mai mare într-o inflație în floare.


Violeta Borzea – Editura pentru Artă și Literatură

1.Editura pentru Artă și Literatură s-a bucurat de o ediție prolifică a târgului, din punct de vedere al evenimentelor, în sensul că au fost organizate mai multe lansări decât în anii trecuți (pentru noi este doar a doua participare la Bookfest, editura fiind foarte tânără), respectiv șapte, si ne-am bucurat de un public numeros la fiecare dintre acestea. La cartea dnei profesor Mariana Badea, de pildă, o carte numită Bumerangul cuvintelor – studiu de manele lingvistice, au participat peste 60 de persoane, care ulterior au venit la stand pentru cărți și autografe, conferind evenimentului toate ingredientele unei reușite.

2.Am avut spectatori la fiecare lansare – chiar numeroși, după cum ziceam mai sus –, ceea ce ne-a îndreptățit să concluzionăm că cititorii au venit anume pentru anumiți scriitori/ titluri, dar și că mai există public pentru cărțile cu adevărat interesante.

3.M-am bucurat să constat o creștere a numărului de vizitatori la această ediție a Salonului de carte Bookfest, precum și a numărului de copii (interesați de cărti), asta desigur și fiindcă Ziua Copilului a coincis cu una dintre zilele târgului, ceea ce e îmbucurător și extrem de încurajator. Cred că publicul este cel care validează aparițiile importante și că sunt încă mulți cititori care preferă cartea în format clasic, în ciuda digitalizării masive, prin urmare îmi place să cred că viitorul pieței de carte poate fi unul luminos în condițiile unor contribuții semnificative în sensul conservării valențelor clasice ale cărții.


Ramona Boldizsar – Editura Cartex

1.Aș spune că am avut un număr obișnuit de evenimente. În fiecare an ne concentrăm pe noutăți, dar și din punctul acesta de vedere ne-am situat pe o poziție similară anilor trecuți. Ce am făcut diferit este că am lansat două colecții cam în același timp, una de poezie contemporană (Amaterasu, coordonată de Ramona Boldizsar) și una de istorie, despre Al Doilea Război Mondial (coordonată de Adrian Scrieciu). Desigur, au existat și alte noutăți în afara colecțiilor.


2.A existat un public definit care a venit special pentru lansările organizate, însă s-a întâmplat să se oprească și persoane care treceau întâmplător prin stand în acel moment. Evenimentele noastre de anul acesta au avut loc exclusiv în stand pentru a înlesni întâlnirea și discuția cu cititorii.

3.Cititorii au părut destul de activi anul acesta la Bookfest. Doar din punctul ăsta de vedere, viitorul cărții pare să se întâmple. În fiecare an întâlnim mulți adolescenți dornici să citească (sau să citească mai mult), nu mai vorbim de explozia de conturi de bookstagram și booktok. Lucrul acesta s-a remarcat și prin prezența destul de activă a creatorilor de conținut (cu & despre cărți) la târg. În același timp, am observat părinți dornici să încurajeze lectura copiilor prin titluri care i-au marcat sau impresionat pe aceștia la vârsta respectivă. Nu știm, desigur, ce viitor are piața de carte în România, dar interesul pentru carte nu e complet dispărut.


Cosmin Perța – Editura Litera

1.Nu pot să vorbesc în numele editurii cu care colaborez, editura Litera, și pentru care coordonez două colecții dedicate autorilor români, una de nonficțiune, Perspektiv, și una de ficțiune, Pantazi, pentru că nu cunosc situația anilor trecuți, dar oferta Litera a fost întotdeauna diversă și consistentă, propunând mereu publicului unele dintre cele mai interesante titluri ale momentului. În ceea ce privește colecțiile pomenite, de care mă ocup, le-am lansat cu jumătate din producția acestui an, patru titluri de nonficțiune și cinci de ficțiune, restul urmând să apară până la finalul anului. Consider că a fost un moment bun pentru prezentarea lor și lucrul acesta s-a văzut și din reacțiile publicului prezent la târg.

2.Am ales să lansăm colecțiile Pantazi și Perspektiv la scenă, nu în stand, tocmai pentru că ne așteptam la un public destul de numeros, ceea ce s-a și adeverit. Întotdeauna un târg este un spațiu al interferențelor, e complicat să participi la toate evenimentele la care ți-ai dori să participi, multe desfășurându-se în paralel. E complicat să îți păstrezi concentrarea când frânturi de discurs se revarsă în suprapunere pe diferite tonalități și intensități din toate boxele din jur și târgurile au un zumzet al lor. Rolul principal al unui târg de tipul acesta este să vândă carte, evenimentele de lansare sunt acțiuni secundare, cu utilitate și sens, evident, însă promovarea în târg nu poate fi niciodată la fel de eficientă ca promovarea într-un spațiu dedicat strict titlului pe care vrei să îl evidențiezi. Cred că târgul și-a atins scopul, a adunat multă lume și a vândut multă carte. Rămâne și bucuria întâlnirii pe viu a unor autori altfel destul de scumpi la vedere.

3.Un viitor bun. E, de fapt, o tendință constantă de îmbunătățire a pieței românești de carte în ultimul deceniu. Facem pași mici, dar siguri, înspre un pic mai multă normalitate. Lucrurile nu se pot schimba peste noapte, rămânem în continuare una dintre cele mai mici piețe de carte din Europa, dar parcă an de an e un pic mai bine. Și e un moment bun și pentru literatura română contemporană, trebuie doar să avem încredere și mai ales să le acordăm încredere scriitorilor noștri și să-i citim, pentru că merită.


Cătălina Bălan – Editura Paralela 45

1.A fost o ediție minunată a Salonului Internaional de carte Bookfest, la care țara invitată de onoare a fost Republica Moldova. Am avut, în total, 12 evenimente ale Editurii Paralela 45, dintre care opt lansări de carte, două evenimente dedicate copiilor de ziua lor, 1 iunie, dar și două dezbateri pornind de la actualitatea lumii culturale de la noi:  Cum trebuie să arate un scriitor/o scriitoare?, o dezbatere despre aparență, esență & PRși Ce ne unește/ce ne desprate?,o discuție despre rolul literaturii în evoluția felului în care ne percepem unii pe alții, de pe cele două maluri ale Prutului, prin filtre sociale, politice și culturale în ultimii 30 de ani. Am avut tot atâtea lansări câte am avut și la ultimele patru sau cinci ediții ale marilor târguri de carte de la București. A fost un Bookfest cu multă emoție, cu discuții despre cultura română care cuprinde două maluri de Prut, cu prezența la lansări a multor scriitori și editori care au venit special din Basarabia să sărbătorim împreună literatura scrisă în limba română. Bookfest a fost și în acest an un motiv de sărbătoare, o ocazie de întâlniri memorabile între editori, scriitori și cititori din toate colțurile României, Republicii Moldova și chiar ale lumii.

2.Ne-am bucurat că la toate lansările am avut alături cititori, pe unii îi cunoaștem și ne sunt prieteni sau colaboratori, pe alții nu-i cunoaștem personal, dar ne bucurăm de fiecare dată când la standul nostru întâmpinăm cititori și putem să stabilim o legătură cu ei. Asta este una dintre părțile noastre preferate la un târg de carte: întâlnirea cu cititorii, și nu doar la lansări, ci și pe tot parcursul celor cinci zile în care Editura Paralela 45 are un stand propriu, tematic, în care propunem an de an noi chei de lectură și creăm noi spații conceptuale, menite să atragă publicul spre lectură. La această ediție Bookfest tematica noastră a fost dată de una dintre noile colecții pe care le-am lansat, Se poartă cartea, și provocarea e mai mult decât să citim cărți la modă, ci să fim mai conștienți că purtăm în noi cărțile care ne-au marcat și că lor le datorăm, în mare măsură, felul în care vedem lumea. 

3.Un viitor foarte bun!


Câteva concluzii…

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2024 a fost unul reușit, au avut loc multe lansări importante, cele două țări surori, România și Republica Moldova s-au bucurat de reunire, fie doar și în cadrul acestui eveniment cultural, iar cititorii au fost diverși și entuziaști. Despre viitorul pieței de carte încă nu ne putem pronunța, părerile fiind împărțite între optimiști incurabili și șceptici la fel de incurabili. (R.A.I.)


Bonus I : Republica Moldova – Invitat de onoare

Am stat de vorbă și cu o reprezentantă a standului Republucii Moldova la Bookfest, Olga Radu, care mi-a mărturisit că a simțit o foarte mare căldură din partea organizatorilor, a scriitorilor români și bineînțeles a cititorilor. Cu alte cuvinte, sloganul cu care aceștia s-au prezentat la târg, „Te cuprind, Republica Moldova” a avut și un răspuns pe măsură din partea României.

Dintre lansările petrecute la standul Republicii Moldova, amintim:

– Lansarea colecției Teritorii, prezentarea volumelor: Maria și arma de Irina Nechit, Poezie Rock de Alexandru Vakulovski și Doamne de Dumitru Crudu, toate apărute la Editura Prut Internațional;

– Lansarea volumului Metamorfozele identității în cultura media din Republica Moldova de Alexandru Lupașcu-Bohanțov, Editura Epigraf;

– Lansarea volumului Fără escale de Radmila Popovici, Editura Epigraf.


Bonus II: #rairecomandă și alte cărți lansate la Bookfest 2024

– Lena Chilari, Ludmila răstoarnă munții (Casa de Editură Max Blecher, 2024);

– Ovidiu Baron, Zăpadă pe umerii Adelinei (Editura pentru Literatură și Artă, 2024);

– Mina Decu, Tagliatelle allegro (Editura Cartier, 2024);

– Robert Șerban, Aproape nimic sigur (Editura Cartier, 2024);

– Andrei Kurkov, Samson și Nadejda (Editura Paralela 45, traducere de Diana Iepure);

– Cătălina Steriu, Exces de zen (Editura Eikon, 2024);

– Daniela Șontică, Cântece pentru vrăbii și motoare (Editura Vinea, 2024);

– Andrei Mocuța (coord.), Ecouri din pădurea întunecată: evadări în Twin Peaks – Antologie de poezie română contemporană (Editura Tracus Arte, 2024).


Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *