Serios-neserios!

De când am devenit mamă, pot să mă declar fană a cărților pentru copii. Dar nu a celor care merg pe formule de clișeu și de standarde vechi. Îmi plac experimentele literare, jocul narativ, rima îmbinată cu imagine și, de ce nu, cărțile ușor cinematografice. Un astfel de volum este suita de Anunțuri hazlii pentru adulți și copii de Ionela Hadârcă, cu ilustrații de Irina Dobrescu, apărut în colecția Cartier Codobelc, în acest an.

Ionela Hadârcă este născută la Chișinău, în 1979, licențiată a facultății de drept a Universității de Stat din Moldova. A publicat volumele pentru copii: Uf! Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici, Editura Prut Internațional, 2020; Uhu – ghid de reeducare a părinților, Editura Prut Internațional, 2021; Incredibila aventură a familiei Hodoronc, Editura Prut Internațional, 2021; Arci și Sfatul Pădurii, Editura Cartier, 2022 și Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, Editura Cartier, 2023.

În Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, autoarea ne invită să citim o serie de mici și anonime (sau nu) anunțuri adunate de peste tot, de la rubrica „Caut și Găsesc” până la matrimonialele legumelor.

De exemplu, la rubrica „Am găsit” dăm peste textul unei radiere:

Nu e un anunț, mai curând – o trimitere,

Găsit-am aseară pe-o foaie opt litere.

Nu le-am citit, căci știu că nu-i bine

Nasul să-mi bag în răvașe străine.

Un lucru întreb și în drumul meu merg:

Veniți, le luați sau le șterg?

Sau la rubrica „Caut” dăm peste monologul unui virus:

Caut o gazdă pe trei săptămâni –

Un om care nu se mai spală pe mâini.

Copil sau matur, nu sunt alintat,

Fie-o fetiță ori poate-un băiat,

Achit în absențe pe foaie de boală,

Zile întregi nu va merge la școală,

Va sta doar în pat cu o cană de ceai…

Asta nu-i viață, e rai!

Încărcate cu umor, cu sarcasm, cu dezinvoltură, anunțurile bune pentru cei mici, dar și pentru cei mai mari, sunt o lectură antrenantă, creativă, stimulatoare, reliefând unele subiecte sensibile (vezi monologul de mai sus) cu sensibilitate și cu sinceritate.

Astfel, micii exploratori, împreună cu părinții care fac rutina cititului, vor putea zâmbi și redescoperi diversitatea ideilor și lucrurilor care ne înconjoară. Ionela Hadârcă ne oferă o altfel de literatură pentru copii, fără prea multe menajamente, dar cu o acuratețe interesantă.

Recomandarea mea este să citiți această carte cu copii de pe la 5 ani în sus, astfel încât să realizați exerciții de conexiune, de interpretare și de identificare a elementelor din carte cu cele din realitate, ceea ce îi va stimula copilului dorința de creativitate.

Lecturi frumoase!


Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *