Vremea minunilor, Cătălin Dorian Florescu

(Constantin Buduleci)

Traducere de Adriana Rotaru, Editura Humanitas, 2022

Romanul de debut al lui Cătălin Dorian Florescu descrie prin ochii unui copil/adolescent viața de zi cu zi a familiilor din România comunistă – o perioadă interesantă, dură, dar în același timp atât de frumos povestită de Cătălin Dorian Florescu. Scriitor de origine română, C.D. Florescu locuiește în Elveția și scrie în limba germană, iar Vremea minunilor, apărută la editura Humanitas, a fost tradusă de Adriana Rotaru. Așa cum spune și Mircea Mihăieș, romanul este un elogiu adus tatălui, pentru că de-a lungul tuturor întâmplărilor, tatăl pare să fie personajul principal, iar povestitorul (copilul) doar constată ceea ce se întâmplă în jurul lui.

Romanul prezintă povestea unei familii care încearcă să plece din România în timpul perioadei comuniste. Modalitatea acesteia de a încerca să treacă granița este una oarecum atipică, pentru că se folosește de handicapul copilului pentru a reuși să facă rost de o viză. Aceștia reușesc să convingă autoritățile, tatăl pleacă împreună cu copilul, ajungând până în Statele Unite. Totuși, personajul nostru, după câteva luni, ia o decizie care stupefiază pe toată lumea lăsată în țară. Vă las pe voi să descoperiți restul poveștii.

Citat preferat:

Precis că tata va găsi o ieșire. Precis că nu pun cei dinăuntru mâna pe el. Tata e nemaipomenit când e vorba de lucruri importante. Iar acum e vorba de lucruri improtante.

Coperta:

Coperta cărții se potrivește foarte bine cu romanul, deși fotografia de pe copertă pare să vină dintr-o perioadă mult mai veche. Inițial eu am crezut că este vorba de o fotografie făcută în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Pe scurt:

În concluzie cartea prezintă o poveste minunată, spusă frumos, amplu, curat, duios, nu simți niciodată pe parcursul întregii povestiri stresul pe care ți-l dă acțiunea, ci te păstrează în liniștea copilului care privește totul și asta este admirabil în modul de a povesti al lui Cătălin Dorian Florescu. Despre relația tată–fiu există multe cărți, dar nu toate surprind relația tată–dictatură prin ochii fiului.Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *